duminică, 5 iunie 2011

Intre Eros si Thanatos

" Tocmai constientizarea mortii i-a facut pe oameni sa creeze artele si stiintele, filosofiile si religiile. Caci nimic nu te pune mai puternic pe ganduri decat gandul ce pare sa puna capat gandurilor"
Alan Watts

Primul gand de spre moarte apare in copilarie, pe la varsta de cinci ani, cand procesul de individualizare a eului se apropie de final. Fix in momentul separarii de ceilalti, atunci cand ne percepem pe deplin autonomia si persoana, incepem sa  reflectam la inevitabila distrugere personala. Cand ai certitudinea ca te-ai nascut, simultan apare si ideea ca vei pieri! Sunt unii oameni, care pe masura ce inainteaza in varsta se inteleptesc, inteleg moartea ca pe ceva mai radical decat pubertatea, dar tot ca pe o...trecere si altii care, apropiindu-se de batranete devin obsedati si inspaimantati de "eternitatea mortii". Asadar, putem afirma, fara nici o urma de cinism, ca moartea urmareste viata si o stimuleaza. Din punct de vedere biologic, moartea apare destul de tarziu in lantul evolutiei.Conform thanatologilor, moartea apare odata cu reproducerea sexuata. Sa inlaturam, falsul paradox si sa cautam un raspuns cu ajutorul istoriei si al biologiei. La inceputurile aparitiei vietii, nu mureau toate fiintele, ci doar cateva, unele entitati vii nu mor nici astazi. De fapt, toate organismele care se reproduc unicelular, hermafrodit, nu imbatransec si nici nu mor. De exemplu amibele, au o vechime neintrerupta de peste patru miliarde de ani. Fiind asexuata nu se poate inmulti si atunci "dupa ce se plictiseste",  se divide in doua amibe mai tinere. Un alt exemplu de nemuritor este parameciul care se multiplica prin conjugare. Doua organisme ajunse la o "varsta" se unesc, fac un schimb de material genetic si se separa in doua entitati "tinere". Sa pornim acum de la datele stiintifice care certifica aparitia vietii pe Terra cu 4 miliarde de ani in urma si sa retinem urmatoarele date:
  • genele au aparut acum 3,9 miliarde de ani
  • bacteriile, acum 3,8 miliarde de ani
  • virusii au devenit activi cu 1,3 miliarde de ani in urma.
Asadar, putem trage o concluzie interesanta: moartea apare odata cu sexualitatea. Un tata si o mama, indiferent din regnul sau specia din care fac parte, se simt atrasi, se acupleaza, produc urmasi, carora le transmit informatia genetica,ca apoi, dupa indeplinirea tuturor functiilor reproductive sa moara, si atunci se poate pune firesc, intrebarea: De ce a introdus natura sexualitatea in ecuatia vietii, daca ea produce totodata si moartea? Din start, intrebarea poate fi gresita, daca prin natura nu-l intelegem pe Dumnezeu. Natura este expresia vizibila a gandului Creatorului Vietii si atunci putem intelege ca din polarizarea sexelor opuse au aparut celule masculine si feminine care au culminat in dimensiunea materiala cu spermatozoidul si ovulul. Iata ce scrie Charles Panati in Cartea sfarsiturilor: "Valorosul material ereditar sau mostenirea genetica era protejata intr-un corp perisabil sau soma, numit tata si mama, care dupa imperechere si dupa cresterea urmasilor, devenea inutil. Astfel s-a nascut sexul. Si astfel a aparut moartea." Asadar, moartea nu este altceva decat simpla indepartare a unei soma, care a devenit un cadavru, in timp ce mostenirea genetica se transmite de la o generatie la alta, prin reproducere, sau cu alte cuvinte, aparatinandu-i laureatului premiului Nobel pentru biologie dr. George Wald: "Moartea este eliminarea corpului, dupa ce si-a facut treaba!" La somoni relatia eros-thanatos este sincron. Actul reproductiv este si ultimul din viata. Pentru somon, sexulalitatea anunta moartea! Se intampla si altceva, straniu in arealul atat de diversificat al naturii. Cand se impreuneaza Mantis religiosa (insecta cunoscuta si cu denumirea de Calugarita) produce decesul unuia dintre parteneri. Femela isi roteste capul pe un gat foarte lung si incepe sa devoreze cu pofta masculul. Dupa ce-i ingurgiteaza capul, trece la gat si trunchi si totusi, bietul mascul continua copularea pana cand, femela ii da gata  si ultimul segment abdominal. Pentru masculul nostru, moarte se afla la cateva muscaturi. Fara a avea intentia de a gasi o concluzie trista sau depresiva, inchei cu un citat apartinandu-i lui Panati: "Orice organsim care se reproduce sexuat, lasa in urma un cadavru. Sexul si moartea sunt parteneri stranii!"